Звіт Правління відділення НПУ в м.Києві за 2017 рік

Шановні колеги!

У Київському міському нотаріальному окрузі зареєстровано та працює 1235 приватних нотаріусів.

В 15 державних нотаріальних конторах Києва та Київському державному нотаріальному архіві  у яких працює 109 державних нотаріуса.

За минулий рік припинили діяльність 46 нотаріуса, а за два останні роки 89 нотаріусів.

В минулому 2017 році Правління відділення Нотаріальної палати в м. Києві, як і у два попередніх роки виконувало усі покладені на нього завдання та функції, рік видався насичений подіями.

Він почався зі загальних зборів нотаріусів Києва на яких ми:

  • делегували Ольгу Оніщук кандидатом до ВКК, Рада НПУ підтримала нашого кандидата, більше того за ініціативою Міністра юстиції наш кандидат є заступником Голови ВКК нотаріату.
  • ухвалили 3 резолюції:
  1. стосовно контролю за діяльністю нотаріату в м.Києві;
  2. стосовно вдосконалення діяльності Комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації;
  3. стосовно роботи нотаріального архіву м.Києва.

Ще одні збори були проведені шляхом електронного голосування.

Протягом року відбулося 6 засідань Правління відділення на яких вирішувались поточні питання діяльності відділення (затвердження кошторису відділення, штатного розпису, планів роботи відділення, стану сплати членських внесків, фінансування окремих заходів).

Ми провели  одне розширене засідання правління за участі нотаріального активу на якому прийняли рішення звернутись до ГТУЮ в м. Києві з пропозицією включати до складу перевірок нотаріусів. Провели опитування, відібрали достойних кандидатів та подали їх управлянню юстиції. В результаті весь наш список потрапив у наказ Міністерства юстиції про проведення моніторингу.

Кандидати, яких ми рекомендували, проявили стійкість, лише один кандидат подав заяву про відмову від участі в перевірках. Наскільки мені відомо управління жодного разу не залучало наших нотаріусів до перевірок.

Протягом року Ганна Горобинська написала заяву і вийшла з правління у зв’язку з чим ми продовжили працювати у складі 10 нотаріусів.

Правління своєю роботою намагається повернути довіру нотаріусів до самоврядування. Відкритість, прозорість у роботі,  залучення якомога більшої кількості нотаріусів до роботи нотаріального самоврядування. Звітність перед членами НПУ за використані кошти.

Минулого року ми організували і провели три семінари з підвищення кваліфікації з видачою свідоцтва про підвищення кваліфікації:

“Захист та здійснення процесуальних прав нотаріуса” 08.12.2017

“Заповіт. Спадкування за заповітом.” 06.10.2017

“Застосування земельного законодавства в нотаріальній практиці ”  16.06.2017

Нотаріуси Києва мали можливість прийняти участь у 8-ми вебінарах організованих Нотаріальною палатою України до проведення яких були залучені наші колеги Марія Іванівна Шапченко, Дмитро Кирилюк.

Крім того відділенням НПУ в м.Києві розроблено та запущено в тестовому режимі Сайт Дистанційного  підвищення кваліфікації. Розроблено тестові завдання з допомогою яких можна перевірити свої знання за темою курсу. Користуючись нагодою дякую Людмилі Сергіївні Садиховій, Юлії Войтовській тв Вікторії Бабенко завдяки зусиллям яких у нас є можливість тестувати сайт. На сьогоднішній день сайт працює в тестовому режимі та чекає рішення Ради НПУ  на повноцінний запуск у експлуатацію.

Правління постійно інформувало про події, які відбуваються в нотаріальному середовищі розміщуючи інформацію на сайті відділення, на сторінці відділення та сторінці «Нотаріуси Києва» в соціальній мережі ФБ про всі заходи, які організовувались та проводились за ініціативи Правління відділення, Ради та Президента НПУ. Було розміщено 57 повідомлень. На сайті відділення постійно розміщуються методичні матеріали, інформаційні листи НПУ.

Хочу щиро подякувати членам правління Аллі Федорівні Кияниці та Олександрі Андріївні Кудіновій за цю роботу.

Здійснено 43 тематичних розсилок нотаріусам Києва інформуючи про зміни в законодавстві  рішення Ради НПУ та Правління відділення.

Дякую своєму колезі з яким працюю в одному офісі Андрію Савельєву, який підтримує у робочому стані робоче місце нотаріуса в нотаріальному архіві.

Для ефективної комунікації продовжують працювати групи в ФБ «Нотаріуси Києва», сторінка відділення НПУ в м. Києві, групи в Вайбері.

Наші колеги, члени Ради НПУ, член Правління відділення Марія Іванівна Шапченко, Дмитро Кирилюк, Оксана Вірун, Наталія Козаєва, приймали участь у семінарах та вебінарах, які проводив центральний апарат НПУ.

Ми приймали участь у Міжнародному форумі «Захист персональних даних в сфері цифрової економіки».

Ми організували і провели Всеукраїнський форум «Нотаріат у цифровій економіці».

В минулому році, вперше, Правління займалося святкуванням Дня нотаріату.  Колегам запам’яталася прогулянка Дніпром на теплоході, яку нам організували Марія Голяченко та Валентин Войтовський.

Не залишилось без уваги правління  придбання нотаріусами спеціальних пристроїв для ID карток.

Правління надавало  допомогу нашим колегам нотаріусам в судових процесах при оспорюванні нотаріальних дій, призначенні експертиз, захисті нотаріальних документів, як доказів, від знищення. Цим напрямком роботи  в Правлінні займалась Рижкова Світлана Станіславівна. Дякую їй за її роботу.

Хочу подякувати кожному члену правління які долучились до підготовки та проведення вказаних заходів.

Робоча група Нотаріальної палати України та Міністерства юстиції України з проблемних питань, що виникають при проведенні моніторингу реєстраційних дій та камеральних перевірок складалась з нотаріусів Києва давайте подякуємо їм за їх роботу. До Робочої групи входили: Ольга Оніщук, Наталія Козаєва, Тетяна Марчук, Юрій Бадахов та Дмитро Кирилюк.

Крім членів правління хочу подякувати нотаріусам – спортсменам, які постійно тримають на висоті спортивні досягнення Києва:

Руслана Ричок, Олена Верповська, Тетяна Донець, Тетяна Проскурня, Максим Юдін, Наталія Козаєва, Інна Латанюк, Олександр Рогоза представляли нотаріат Києва у складі команди нотаріусів України на XV Міжнародної нотаріальної олімпіади, що проходить у Польщі в м.Мшана Дольна.

Нотаріуси Києва брали участь у V Всеукраїнській Нотаріальній Спартакіаді, яка проходить в м.Мелітополь.

Хочу відмітити нотаріусів Валерія Вербовського, Вікторію Пшеничну, Сабріну Сибігу, Анну Сницаренко,  Ірину Паракуда, Павла Крушельницького  за участь у  8-м Wizz Air Kyiv City Marathon.

А також Олену Соврас та Ларису Щерба за участь у 25му Київському «Пробігу під каштанами».

Приділялась увага формуванню позитивного образу нотаріуса у засобах масової інформації. Сподіваюсь ви переглядали та слухали виступи Віце президента НПУ Ольги Оніщук, члена Ради НПУ Наталії Козаєвої.

Протягом року проводились робочі зустрічі з керівництвом управління юстиції з метою налагодження взаємодії та співпраці обговорення питань, які виникали за результатами перевірок та сертифікації робочого місця нотаріуса.

За минулий рік розглянуто 9 скарг на дії нотаріусів. За результатами розгляду двох скарг було підготовлено подання до комісії з питань професійної етики нотаріусів.

Щира подяка члену комісії з питань професійної етики нотаріусів Якименко Валенитині Онисимівні, яка оперативно та професійно допомагала вирішувати питання по  скаргам. 

За ініціативи нотаріусів Києва Олени та Дмитра Кирилюк, за підтримки та участі Президента НПУ Володимира Марченка відбулося та продовжується підключення нотаріусів Києва до реєстру територіальної громади м. Києва.

За безпосередньої участі наших колег було проведено круглий стіл «Основні тенденції в реформуванні нотаріату України та Європейський досвід» та І Всеукраїнську науково-практичну конференцію «Нові напрями охорони та захисту прав нотаріусами».

Нотаріуси Києва: Ольга Оніщук, Олена Кирилюк, Юлія Петутіна, Валентин Войтовський, Олена Павловська, Тетяна Щербак, Юрій Бадахов,  Тетяна Марчук приймали участь у засіданнях комітетів Верховної Ради України, робочих групах, неодноразових зустрічах з офісом ефективного регулювання (саме ця структура була і є ініціатором скасування Указу Президента про 1% державного мита.) готували заперечення та пропозиції на законопроекти.

Марія Іванівна Шапченко була запрошена у якості експерта до робочої групи МЮ України з питань підготовки тестових завдань для кваліфікаційного іспиту для осіб, які мають намір здійснювати нотаріальну діяльність.

Наші колеги: Шандиба Людмила Іванівна, Бойко Олег Володимирович, Бадахов Юрій Назірович  приймали участь у інспекції ФАТФ системи фінансового моніторингу України.

Ми звертались до НПУ,  Мера Києва Віталія Кличка, Міністерства юстиції України з проханням відзначити наших колег. НПУ було відзначено подякою Ганну Манохіну, Олену Міхірьову, почесною грамотою Дмитра Кирилюка, також подякою міського голови було відзначено Валерія Вербовського, Олену Верповську, Руслану Ричок, наше прохання про присвоєння почесного звання Заслужений юрист України було підтримано Київською міською державною адміністрацією, але до сих пір у нас не має відповіді від Міністра юстиції Павла Петренка з приводу нашого звернення.

Наше відділення є одними з найбільших боржників по внескам до Нотаріальної палати України. Обумовлено це перш за все тим, що в місті Києві більше всього нотаріусів. Станом на лютий місяці борг нотаріусів Києва складає більше 1 500 000 грн.

Вперше за три роки роботи Правління займалося роботою з боржниками по сплаті членських внесків. Прикро, що на це питання витрачається дорогоцінний час та кошти членів відділення. Направлено 129 листи нотаріусам Києва з вимогою сплатити заборгованість. Направлено 82 подання до Комісія з питань професійної етики нотаріусів НПУ з приводу несплати членських внесків. Рада НПУ вирішила надати можливість сплатити заборгованість, а у разі несплати внести подання до Вищої кваліфікаційної комісії нотаріату при Міністерстві юстиції про анулювання свідоцтва про право на зайняття нотаріальною діяльністю на підставі п. 3 статті 12 Закону України «Про нотаріат» за неодноразове порушення нотаріусом правил професійної етики. Наскільки мені відомо стосовно 16 нотаріусів таке подання внесено.

Нам не все вдалось реалізувати, але я приводжу ці приклади для того щоб показати, наскільки активною була робота в минулому році. Ваші ініціативи перетворюється в конкретні справи.

Правління хвилює стан сплати членських внесків. Порівняльна статистика за 2016 – 2017 роки:

2016 рік

2017 рік

Кількість нотаріусів

Сума заборгованості

Кількість нотаріусів

Сума заборгованості

249 більше 4000 16 більше 8000
131 більше 3000 29 більше 7000
155 більше 2000 39 більше 6000
99 більше 1000 48 більше 5000
405 до 1000 37 до 4000
360 не мають боргу 523 не мають боргу

 

Чи є позитивна тенденція? Є !

Інформую вас про структуру, штат та використання коштів відділення.

Структура та штат відділення НПУ в м. Києві – 2017 рік

голова відділення                               на громадських засадах

помічник голови відділення             ½ ставки        –           3200 грн.

бухгалтер відділення                          ½ ставки        –           3200 гр.

юрисконсульт                                     1 ставка          –           7000 грн.

Всього надходжень за 2017 рік                                                                 2752440,73

з них залишок коштів на рахунку з 2016 року                                          560516,93

надходження від НПУ                                                                                  2191016,10

виплата % по залишку коштів на рахунку                                                  907,70

ВИТРАТИ      

Забезпечення діяльності відділення                                                         303360,38

банк, оплата папір, заправки, ремонт картриджів, придбання

бланків, конвертів, марок, оплата за програми звітності,

зв’язок, програмне забезпечення                                                                 44602,10

придбання основних засобів (ноутбук, телефон)                                      49065,00

заробітна плата, винагорода за дог. ЦПХ та нарахування ЄСВ              209693,28

Виконання статутних завдань                                                                  236616,00

оренда залів, техніки, участь у заходах, проведення форуму                   149956,00

Оплата кави-брейк, святкування дня нотаріату                                        19550,00

Оплата участі спортивної команди м.Києва                                             67110,00

Всього витрат за 2017 рік                                                                          539976,38

Залишок коштів на кінець року                                                               2212464,35

Вважаю роботу Правління  відділення задовільною.

Пропоную затвердити звіт Правління відділення НПУ в м.Києві за 2017 рік.