Нотаріуси у сфері реєстрації

Нотаріуси мають стати одним з ключових суб′єктів, які візьмуть на себе реєстраційні функції та значно покращать якість послуг. Про це сьогодні в ході круглого столу «Надання нотаріусам доступу до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань»  повідомив Міністр юстиції Павло Петренко.

«Ми виходимо на кінцеву стадію реформування системи сервісів Мін′юсту, де нотаріуси відіграватимуть ключову роль. Вони багато років працюють в цій системі як приватні суб′єкти, і індивідуально підходять до кожного клієнта і до кожної людини. У своїй більшості нотаріуси вмотивовані до того, щоб людина отримала швидку та якісну консультацію і хороший сервіс. Адже наступного разу задоволений українець повернеться за послугою саме до такого нотаріуса», – зазначив очільник Мін′юсту.

Він зауважив, що у разі прийняття парламентом Закону  «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» (№ 2983) нотаріуси зможуть виконувати усі без виключень реєстраційні дії, пов′язані з нерухомістю. Крім того, додатково їм буде передано повноваження щодо реєстрації бізнесу.

За словами Міністра юстиції, крім додаткових повноважень представники нотаріальної спільности отримають винагороду 60% адміністративного збору, які громадяни сплачуватимуть за послуги, залишатиметься у них, як у суб’єктів, які здійснюють реєстраційні дії.

«Ви отримаєте можливість заробляти додаткові кошти на сервісах, які ви надаватимете простим українцям. Тут все буде залежати від вас. Якщо ви надаватимете якісні сервіси, до вас клієнти повертатимуться для отримання інших послуг. Якщо ви не будете надавати якісну послугу, за умов широкої конкуренції громадянин зможе звернутися до будь-якого іншого нотаріуса чи до органа місцевої влади в межах регіону щоб провести реєстраційну дію», – сказав Павло Петренко.

На переконання Міністра юстиції, успішними будуть лише ті реформи в сфері послуг громадянам, які не залежатимуть від того, хто на станом на певний час знаходитиметься при владі. Це можливо лише при введенні до системи високопрофесійних приватних суб′єктів, які мають досвід та бажання надавати якісну послугу.

«Нотаріуси – це спільнота, яка добре справляється з покладеними на них завданнями протягом 20 років, не залежно від політичної ситуації. Я впевнений, якщо ви отримаєте нові функції  в рамках децентралізації і реформи публічних сервісів Міністерства юстиції, ви будете достойно виконувати ці високі повноваження, а якість сервісів буде високою незалежно від того, хто очолюватиме міністерство чи займатиме владні кабінети», – зазначив очільник Мін′юсту.

Народний депутат Дмитро Сторожук у свою чергу зауважив, що законопроект з передачі реєстраційних функцій новим суб′єктам є предметом спільної роботи Міністерства юстиції та народних депутатів.

«Його підтримали депутати всіх фракцій коаліції. У нас є єдине розуміння, що реформи потрібні і ми будемо рухатися з ними вперед», – сказав народний депутат.

Він також зазначив: результатом сьогоднішнього обговорення стане розгляд пропозиції нотаріальної спільноти щодо вдосконалення законів.

«При підготовці законів до другого читання комітетами будуть враховані ваші пропозиції», – сказав Сторожук.

Під час обговорення нотаріусів цікавили умови підключення до реєстрів та обсяг повноважень, які матимуть нотаріуси, виконуючи реєстраційні дії.

 Так само учасники обговорили питання можливого навчання для нотаріусів, які матимуть проблеми у роботі з новими реєстрами, та запропонували низку технічних правок до закону про реєстрацію бізнесу, які дадуть змогу уникнути неточностей чи неоднозначностей у формулюваннях.

Джерело: https://minjust.gov.ua/ua/news/47519

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.