Увага! Затверджено Порядок застосування заходів стягнення за порушення Правил професійної етики нотаріусів України

Наказом Міністерства юстиції України від 07 червня 2021 року № 2039/5 затверджено Правила професійної етики нотаріусів України.
Правила визначають основні принципи та вимоги до професійної етики нотаріуса, морально-етичні стандарти поведінки, якими нотаріус повинен керуватися у відносинах з державними органами, фізичними та юридичними особами, іншими нотаріусами, Нотаріальною палатою України при здійсненні ним своїх професійних обов’язків. Правила є обов’язковими для нотаріусів, а також поширюються на їх помічників, консультантів державних нотаріальних контор та нотаріальних архівів.
Так, нотаріуси повинні надавати детальну інформацію про розміри всіх необхідних платежів і вартості нотаріальних послуг. Нові правила передбачають, що нотаріус зобов’язаний здійснювати всі нотаріальні дії самостійно. Адже, передача повноважень, які належать виключно до компетенції нотаріуса, є порушенням правил професійної етики та тягне за собою відповідальність, передбачену цими Правилами.
При виконанні нотаріусом своїх професійних обов’язків не допускається:
– безпідставне порушення встановленого режиму роботи, вимог до приміщення і технічного оснащення робочого місця нотаріуса (нотаріальної контори);
– необґрунтована відмова від виїзду до осіб, які звернулися за вчиненням нотаріальних дій у випадках, передбачених законодавством;
– відсутність на робочому місці без поважних причин;
– передача функцій щодо вчинення нотаріальних дій своїм працівникам;
– здійснення прийому відвідувачів, перебуваючи у нетверезому стані, паління під час прийому чи будь-яких проявів неповажного ставлення до осіб, з якими нотаріусові доводиться взаємодіяти в процесі своєї професійної діяльності.
Нотаріусу забороняється використовувати свої повноваження з метою одержання неправомірної вигоди або прийняття обіцянки чи пропозиції такої вигоди для себе чи інших осіб.

Нотаріус не може займатися підприємницькою, адвокатською діяльністю, бути засновником адвокатських об’єднань, перебувати на державній службі або службі в органах місцевого самоврядування, у штаті інших юридичних осіб, а також виконувати іншу оплачувану роботу, крім викладацької, наукової і творчої діяльності, а також діяльності у професійному самоврядуванні нотаріусів.

Нотаріус як особа, наділена довірою і відповідальністю перед державою і суспільством, зобов’язаний:
– дотримуватися норм етики та моралі;
– уникати виникнення конфліктних ситуацій з особами, які звернулись за вчиненням нотаріальних дій, та колегами. У разі виникнення конфліктних ситуацій вирішувати їх за допомогою переговорів із залученням Нотаріальної палати України;
– утримуватися від будь-яких дій (пияцтво, наркоманія, аморальна поведінка тощо), здатних негативно вплинути на здійснення професійних обов’язків нотаріуса та принизити професійну гідність.

Забороняється недобросовісна конкуренція між нотаріусами.

Проявами недобросовісної конкуренції між нотаріусами вважається:
– ненадання іншому нотаріусу відомостей, інформації або документів, необхідних для вчинення нотаріальної дії, що перешкоджає нотаріальній діяльності;
– примушування осіб користуватися своїми послугами;
– укладання будь-яких договорів з юридичними та/або фізичними особами з наданням їм переваг щодо черговості прийому, режиму роботи чи інших преференцій;
– одержання або виплата будь-яких винагород чи комісійних особам, пов’язаним з виконанням професійного обов’язку нотаріуса.

Відповідно до розділу ХІХ Правил професійної етики нотаріусів України Рішення РАДИ НПУ від 09 вересня 2021 (протокол №87) затверджено Порядок застосування заходів стягнення за порушення Правил професійної етики нотаріусів України, який встановлює процедуру застосування заходів стягнення до нотаріусів за порушення Правил або їх невиконання.